NOR-VENT  Norsk forskergruppe for langtids mekanisk ventilasjon

Inducible Laryngeal Obstruction og ventilasjons-og hostestøtte

ILO – Inducible Laryngeal Obstruction – oppstår når noe utløser lukking av en strupe som normal skulle stått åpen. Strupelukking kan utløses av terapeutiske behandlingstrykk, som positivt trykk fra non-invasiv ventilasjonsstøtte eller hostemaskin (Andersen et al. 2017). Nevromuskulære sykdommer (som Amyotrofisk lateral sklerose (ALS) og Spinal muskel atrofi (SMA)) rammer også musklene og vevet i strupen, noe som kan gjøre det vanskelig å hjelpe disse pasientene med assistert non-invasiv ventilasjon (NIV) og slimmobiliserende behandling, som med hostemaskin. Vår gruppe har vært sentral i forståelsen av dette, og har den første PhD i verden som omtaler hvordan strupen virker inn ved mekanisk hostestøtte hos ALS pasienter (Andersen et al 2013, 2017 og 2018).  

See figur for oppsett av vår metode å visualisere strupen med laryngoskopi under pågående bruk av non-invasiv ventilasjonsstøtte og hostemaskin. Vi skal benytte vår veletablerte metode videre for å visualisere strupen med laryngoskopi under pågående bruk av NIV og hostemaskin. Vi har etablert kliniske internasjonale multisenterstudier (Bergen, Oslo, USA og Portugal). Videre skal vi utvikle ny teknologi, som gjennom måling av flow og ultralyd diagnostikk skal gi bedre forståelse av de laryngoskopiske bildene. Vår ambisjon er å bedre vår forståelse og kunnskap om hvordan vi individuelt kan tilpasse terapeutiske behandlingstrykk til våre mest sårbare pasienter med ALS og SMA, slik at de får økt livskvalitet og bedre lungehelse. Prosjektet er en del større HelpILO prosjekt som har mål om å få økt anerkjennelse av strupens rolle ved pusteproblemer - bedre diagnostikk, bedre livskvalitet, mer målrettet behandling, og mindre bruk av unødvendige medikamenter. HelpILO prosjektet skal undersøke ulike grupper med pusteproblemer hvor strupen kan utgjøre et problem for fri luftstrøm.

HelpILO har egen nettside https://www.helpilo.com/ hvor man finner oppdatert informasjon om hele prosjektet.


Monitorering av LTMV 

Prosjekt knyttet til hvordan langtids non-invasiv mekanisk ventilasjon av pasienter med kronisk hyperkapnisk respirasjonssvikt best skal følges opp.

Oppfølgingen skal fokusere både på de overordnede mål med behandlingen, bruk og vedlikehold av det tekniske utstyret og også på hvor effektiv behandlingen er til å bedre og opprettholde normal pust.

Vi har særlig undersøkt nattlige respiratoriske hendelser. Hendelser som hypoventilasjon, obstruktive og sentrale apnea og hypopnea og pasient-ventilator asynkroni. Hvilke hendelser som forekommer, hvor hyppig de er og hvilke tester som skal brukes ved rutine kontroll av denne behandlingen er studert.

Vi har også sett sammenheng mellom nattlige respiratoriske hendelser og livskvalitet. Prosjektet har også innvolvert kvalitetsforbedrende tiltak ved lungemedisinks avdeling, Ullevål. Blandt annet etablering av komplekse monitoreringsmetoder på sengepost og som en del av spesialiserte sykehustjenester i hjemmet. 

Prosjeket er tilknyttet Klinisk og eksperimentell lungeforskning - Institutt for klinisk medisin (uio.no)

Vi samarbeider også med institutt for informatikk i studier av metoder for å påvise søvnrelaterte respirasjonsforstyrrelser. 

https://www.mn.uio.no/ifi/english/research/projects/cesar/index.html





LTMV- Covid-19 prosjekt